Finfina höst- och förkylningstips enligt ayurveda!

Nu är det höst och jag  är inte den enda som fått erfara en höstförkylning. Jag tänkte passa på att lägga ut lite tips på vad som kan hålla förkylningen borta, bli av med den så fort som möjligt och allmänt vad som är bra för årstiden.
 
- Håll en någorlunda stabil dygnsrytm. Att gå och lägga sig vid 21.30-22.00 är enligt Ayurveda idealiskt.
 
- Håll dig varm och skydda dig från torrt, kallt och blåsigt väder. Var försiktig med att tvätta bort ditt naturliga ansiktsfett på morgonen innan du går ut. Det skyddar dig från de torra höstvindarna. Smörj in dig med olja på kroppen om kvällarna, gärna lite varm, droppa gärna en droppe olja i näsborrarna också, dina slemhinnor får då ett fint extraskydd.

- Drick mycket vatten, gärna varmt (uppkokat)
 
- Örter som passar bra för årstiden i bland annat te kan vara:  Ingefära, kardmumma, kanel, lakritsrot, stjärnanis, kryddnejlika och muskotnöt. Gurkmeja stärker alltid imunförsvaret och är bra att ha i mat. Får du känn i halsen så sätt genast i teet också.
 
- Ät varm eller rumstemp. mat. Framför allt soppor passar för årstiden.
 
En enkel huskur man kan ta till när förkylningen är framme:
Mer info om ingrediensernas speciella funktioner finns på min sida på Facebook som du kan Gilla!
Där lägger jag även ut den här bilden om du vill dela vidare till dina vänner.
 
Ha nu en fin höst!
 
 

Puffig energikaka

 
1.5 dl honung (som blir fast när den kyls)
1 dl quinoapuffar
1 dl dinkelpuffar
1dl  valnötter
1 dl cashewnötter
100g 81-85 % choklad
4 msk pumpakärnor
4 msk solroskärnor
4 msk melonkärnor
3 msk torkade blåbär
3 msk torkade tranbär
2 msk krossade linfrön
2 msk torkadegojibär
2 msk kakaonibs
2 msk torkad smulad brännässla
 
Gör så här:
Mixa pumpakärnor, solroskärnor, nötter, linfrön, gojibär och kakaonibs tills de blir lagom stort kross. Det gör inget om någon bit är lite större, det blir bara gott med lite variation och tuggmotstånd.
Häll krosset i en bunke. Häll på resten av de torkade bären, melonkärnorna, brännässlan och puffarna.
 
Mixa nu choklade tills den blir  pulverlikande, inga stora bitar. Häll på chokladsmulet i bunken och häll sedan på honungen.
 
Gegga nu ihop allt till en "smet", Rulla till bollar eller bre ut på en plåt (pressa lite så det blir fast), ställ i kylen i några timmar för att sedan skära dem i lagom bitar. Förvara i kyl eller frys och plocka fram  vid behov.
 


(Klicka för större bild)
 
De blir lätta och lite sega och fulla med nyttigheter.
Man kan givetvis använda de bär eller nötter man själv tycker är goda. Det är bara att byta ut till just din favorit. Jag hoppas det smakar!

Fantastisk Body scrub

Superenkel att göra
 
- Olja, valfri (Jag använde lika delar Kokosolja, sesamolja, ricinolja)
- Socker
- Honung, Eko
- Kärnorna från 2 kiwi
- Eterisk olja, valfri (Jag använde pepparmynta), några droppar
 
Eftersom jag själv föredrar en svalkande body scrub (Pitta-person) så valde jag att använda mig av dessa produkter, jag föredrar även ekologiska råvaror. Jag vet inte exakta måtten jag tog, men eftersom man tar en liten bit/sked i taget så räcker den ganska länge, man bör ju inte skrubba sig oftare än en gång i veckan. Så gör en liten om du vill variera dig.
 
Gör så här:
- Ta lagom mängd olja och lagom mängd honung (ex. 1 dl olja 1-2 msk honung)
- Häll i dina rengjorda kiwifrön (jag kärnade ur kiwisarna och rengjorde dem i en liten metallsil så köttet som fanns kvar gick genom silen.)
- Droppa i lagom mängd eterisk olja, det räcker med några få droppar. Ta inte för mycket!
- Häll på socker tills det är trögt att röra om men allt socker är oljigt.
 
Konsistensen är nu oljig men fast.
 
Scrubben blir Fantastisk. Luktar en blandning mellan kola och pepparmynta. Man får underbar hud efter duschen, och blir näst intill beroende. Underbar efter träning eller annan upphettning.

Enjoy!


 

Fylld med nyttigheter

Hade lite olika saker i kylen som jag behövde använda upp. Det blev en god morgondrink fullspäckad med nyttigheter.
 
 
I centrifugen:
2 morötter
2 selleri
2 broccoolistammar
4 kaktusfrukter (köpte hem på prov och gillade inte att äta dem så det fick åka ner i centrifugen)
Där efter imixat:
2 nävar färskspenat
2 msk torkad smulad brännässla
1 dl blåbär
 
Toppat med bipollen. NJUT!
 
Blir flera portioner. Frys ned i små portioner/iskuber och ta fram dagen innan drickning så det tinar. Använ ej micro.
 
Råsaftcentrifug är perfekt för nyttiga drinkar. Man kan slänga i allt i den. Då tar man reda på saker som kanske annars skulle hinna bli gammalt eller över och man får även enkelt i sig alla nyttiga ämnen. Miljövänligt och hälsosamt.

Samla örter - En

Örterna jag samlar kommer mestadels från Gransjö. Där är det rent. Långt från industrier och trafik.
I helgen har vi varit där och rensat upp på gården och då passade jag på att ta reda på fina kvistar från en enbuske som skulle bort. De ligger nu på tork precis som alla andra örter.
Det är fint att ha egenplockade örter i oljor osv. Den bästa ayurvedan kommer ju nämligen från din egen miljö inte från andra sidan jorden, även om det också kan vara bra när man behöver något särskilt.
 
 
Det är härligt att vår natur erbjuder så mycket fina och nyttiga växter som kan förebygga sjukdomar och hjälpa oss med våra olika krämpor.
 
Fördelen är ju även att det är billigt att samla själv. Man vet var de kommer ifrån, det är miljövänligt och det är väldigt lugnande att gå i naturen och se vad som erbjuds. Meditation.

 
Här är lite En-fakta
Eteriska oljan juniperin, rikligast i omogna bär, starkt urindrivande, har en kramplösande effekt samt stärker kapillärernas väggar. Garvämnen sammandragande. Antiseptisk vid urinvägsinfektion. Motverkar gasbildning i tarmen.
 
Dosering: 1 matsked (0.5.4 gram) enbär per 2 koppar vatten bereds som infusion 10 minuter och en kopp intas morgon och kväll (olämpligt för njursjuka).
Varning: Överdosering njurskadande eller aborterande på grund av juniperin.
 
Ha nu en fin kommande vecka.

Nyttig chokladkaka

 
- Inget vitt socker eller framställt sötningsmedel
- Inget gluten
- Inga mjölkprodukter

 

200g mörk choklad 70%

100g mörk choklad 86%
1.5 dl havregrädde (iMat)
1 dl mandelmjöl
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade bär (blåbär och tranbär)
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl jornötter

0.5 dl valnötter
1 dl gröna russin

kokosflingor till dekoration



1. Hacka aprikoser och valnötter
2. smält chokladen över ett vattenbad
3. När chokladen är smält häller du i grädden och mandelmjölet
4. häll i resten av ingredienserna och blanda ordentligt.
5. bred ut smeten i en form med avtagbar kant, toppa med kokosflingor och ställ den kallt i 6 timmar. skär sedan i små bitar

 

Nötter, frön, frukt och bär kan bytas ut efter smak

En liten bit räcker gott och väl. För trots att kakorna är nyttiga så är de inte nyttiga att frossa.

 


Ät ditt ogräs!

Ogräs, skadeväxter, oönskade växter, sly. De växer överallt och ofta i mängder. Kalla dem vad du vill men nyttiga är dem. En del väldigt goda och dekorativa.


På bild: Brännässla, harsyra, viol, maskrosblad

Om vi stannar upp en sekund och tänker lite logiskt. Det finns en anledning till att ogräset växer över allt. Det är till för att vi ska ha det nära till hands och ha mycket av det. För tro det eller ej, men det är till för att vi ska äta det. Vi har dock blivit upplärda att det som det finns mycket av inte är lika fint som det som det finns lite av. Vi människor tycks dessutom alltid tycka att gräset är lite grönare på andra sidan. Spirulina är bättre än brännässla, gojibär är bättre än blåbär och så håller vi på i alla oändlighet. Men skulle vi titta lite på nyttiga ämnen skulle vi snart upptäcka att brännässla och blåbär är minst lika nyttigt som gojibär och spirulina. Vi har det bara i mängder runt omkring oss så i stället för att betala flera hundrakronor/kilo kan vi plocka dem gratis. Då anses det plötsligt inte lika fint.

Nu är det inte så att jag är emot varken spirulina eller gojibär, jag har både och här hemma i mitt skafferi. Men vi kan få ut så himla mycket av vår natur runtomkring oss, om vi bara intresserar oss för att titta efter och förstå fördelarna med det.

Det finns flera fördelar med att äta det som växer runt omkring oss men en klar fördel  är  att det minimerar risken för pollenallergier. Att få i oss det i små mängder regelbundet och processa det i kroppen har sina fördelar. Det blir inte främmande och vi bygger upp en tolerans. Se på världsdelar där de äter det som växer runt omkring dem och på exempelvis Sverige där vi inte äter så mycket av det som finns runt omkring oss (undersökningar visar till och med att Svenskarna väljer utlänska äpplen framför svenska på sommaren), Vart är det allergierna finns? - Jo i Sverige. Kanske kan vara något att tänka på. Vi är förmodligen inte lika allergiska mot pollenet i de länderna som vi äter frukterna i från.

Du behöver inte lägga ut tusentals kronor på nyttiga livsmedel, men välj inte ogräs som växer längs vägar.

RSS 2.0