Vi - som en hel form

Att hålla våra kroppar och vårt mentala i ett hyfsat jämt flow är lätt att inte tänka på, eller att glömma bort. När vårt "Flow" stannar upp sker någon form av "flerörelse", stagnation eller kompression. En stagnation eller kompression medför ohälsa, och då spelar det ingen roll vart stagnationen befinner sig eller kommer ifrån, den medför alltid ohälsa. Ibland lindrig, ibland dödshotande och ibland vissa fall med döden.

 

Några vanliga stagnationer och kompressioner som vi är vana med att kunna förstå är blodpropp/stroke, njursten, förstoppning i tarmen eller muskelkramp, medan andra stagnationer kan vara mer ovant att förstå att det kan ha negativa hälsoeffekter. Som exempelvis att stagnera i våra tankar. Det kan handla om att inte släppa taget om saker som hänt i vårt förflutna, att inte förlåta, gå vidare, acceptera m.m. Vi är inte vana att träna vårt sinnen och våra tankar, men det är lika viktigt som att vi tränar vår kropp. Vi behöver balans och harmoni mellan sinne och kropp, då kan man inte strunta i att träna en av delarna.

 

Vår kropp och vårt psyke är biodynamisk. Det betyder ständigt i rörelse. Även om det känns stilla så är det aldrig helt stilla. Det sker aktivitet hela tiden, dygnet runt. Nödvändig rörelse för vårt välmående och för vår överlevnad. Allt hör ihop och påverkas av varandra.

Jag vet att vi i Sverige är ovana att tänka i termer där vi ser vår kropp och vårt psyke som en gemensam form, där allt påverkar allt. Men det är fakta.
Samhörigheten i kroppen kan man se enkelt när man tittar på vår bindväv, som är vår största vävnad. Det är bindväven som håller allt på plats, i kroppen. Om vi för enkelhetens skull säger att det från levern går tre fästen med bindväv, ett från levern till ryggkotan T10, ett från levern till tarmen och ett från levern till en lunga, vad händer då om levern blir överbelastad och därmed förändrar sin rörelse?
Jo, det sker följdreaktioner vidare till andra platser i kroppen. Till exempel ryggsmärtor för att T10 blivit påverkad och dras snett.

 

Ett annat exempel kan vara när våra muskler i nacken eller ögonen blir komprimerade, då kan vi plötsligt uppleva huvudvärk. Spänningshuvudvärk. Det sker på samma sätt som exempel 1 men är kanske någonting som är enklare att förstå för att det är något vi ofta kan uppleva.

 

 

Ett tredje exempel kan vara när vi utsätts för mycket negativ stress i vårt liv, och vi får svårt att lugna ner våra tankar. Hjärnan går på högvarv och produktionen av hormoner kan rubbas så det i sin tur medför hudproblem, sömnbesvär eller magkatarr.

 

Ett problem som inte blir löst vandrar vidare tills vi inte står ut något mer och tar tag i det. Vår kropp är så pass smart byggd, att vi blir tvingade pga smärta. Då kan det kännas som en lång väg att vandra, eftersom vi inte kan ta några genvägar. Vi måste gå tillbaka hela vägen, bocka av alla steg precis som när vi skalar en lök, tills vi tillslut är framme vid kärnan av problemet. Men även om vägen är lång så är det värt det i slutändan. Vägen känns oftast längre innan man börjat gå. Kan man dessutom få hjälp, assistans, så att kroppen lättare ”hittar tillbaka” så kan vägen ibland bli oväntat kort.

Jag har i många behandlingar blivit påmind om hur vår kropp ständigt söker sig till hälsa. Så fort den får lite hjälp så sker det någonting så att den hittar tillbaka till sin originalrörelse och med det försvinner besvären och smärtan lättar.

Att förstå att våra kroppar är en hel form, ett gemensamt ”organ” som har många funktioner är i skolmedicinen inte alltid ett vanligt tänk, men att allt hänger ihop och behövs av olika anledningar det kan vi väl vara överens om?


Vedic Art

Grundaren till Vedic Art hette Curt Källman och var svensk konstnär åren 1938-2010. Curt Källman var en ung student på Kungliga konstakademin i Stockholm åren 1964-69. Sommaren 1964 hade Curt en djup själslig upplevelse som kom att förändra hans syn på livet och konsten. Han blev en andlig sökare, började meditera och studerade den Vediska kunskapen från Indien. Genom kurser i Transcendental Meditation (TM) kom Curt i kontakt med Maharishi Mahesh Yogi. Maharishi var läraren som införde Tm-tekniken i västvärlden under 1950-talet.

Curt och Maharishi träffades flera gånger både i Sverige och på kurser i Europa. Vid flera tillfällen skulle de komma att talas vid om konst och skapande. År 1974 delgav Maharishi Curt en kunskap om 17 Vediska Principer för skapande. Maharishi sökte efter en västerländsk konstnär, som med dessa principer som grund skulle utarbeta en ny form av konstutbildning.

Det dröjde fram till år 1987 innan de första kurserna i Vedic Art startade i Sverige. Först ville Curt själv få tid att erfara de 17 principerna i sitt eget skapande. I februari 1988 startade Curt Källman formellt Vedic Art School på Bosjökloster Slott i Höör. Nu finns Vedic Art etablerat i Norden, flera Europeiska länder, Indien och USA.

 

De 17 principerna
Vedic Art grundar sig på 17 principer från veda-skrifterna. De har blivit beskrivna som en karta eller kompass som vi kan praktisera på ett individuellt sätt, och som gör det lättare att ta fram vår inre kreativitet. I Vedic Art ser vi att alla har stor skaparkraft och kunskap inom oss själva, från födseln.

Under kurserna får vi verktyg att själva utforska vårt uttryck. Ofta upplever vi att vi själva utvecklas lika mycket som vår skaparprocess gör. Vi kan erfara en djupare känsla och förening mellan skapare och skapelse.

 

Vedic Art kan översättas till kunskap om konst. Veda som kommer från den forntida indiska kulturen betyder kunskap, och Art från engelskan som betyder Konst. Vedic Art är inte knutet till någon skola eller organisation utan fristående i privat regi. Namnet kan användas av utbildade Vedic Art lärare i samband med kursverksamhet. Det är en fri konstform som är religiöst och politiskt oberoende och principerna kan vi använda oavsett vilka trosuppfattningar eller livsåskådningar vi har.

 

Kravlöst skapande
Vedic Art står för skapande befriat från hierarkier. Inget är rätt eller fel, bättre eller sämre och ingen lärare bedömer oss eller ställer krav på en Vedic Art kurs. Vi kan utvecklas i vår egen takt och hitta ett personligt sätt att förhålla oss till skapandet. Vi kan komma till en kurs utan att ha hållit i en pensel tidigare och vi upptäcker att vi faktiskt kan uttrycka oss.

Hur vi ska måla - det upptäcker vi själva.

 

FLOW och Mindfulness
Vi fokuserar på att ta tillvara drivkraften och glädjen i skapandet. Så länge vi känner en längtan att uttrycka oss så kommer vi att fortsätta utvecklas. Vi öppnar seendet istället för att träna handen och tekniken. Bortom alla begränsningar finns det kunskap, skönhet och glädje som väntar.

Att uppleva FLOW i skapandet sker när vi övervunnit utmaningar och hittar nya uttryck. När vi skapar utan ansträngning är det lätt att glömma bort tid och rum och vi blir närvarande i nuet och börjar uttrycka oss själva på vårt vis. Då kan vi måla bortom tanke och intellekt. Vi börjar uttrycka oss personligt och i vårt skapande förmedla vår egen inre sanning, vårt innersta jag.

Då upplevs det som kallas mindfulness.

 

 

Hur anmäler jag mig till en kurs?

Alla är välkomna på grundkurs i Vedic Art. Inga förkunskaper krävs. De enda du behöver är en längtan, nyfikenhet eller drivkraft att skapa. I sommar kommer jag börja ha kurser. Då kommer dem att äga rum på en gård i Gransjö, ca 4 mil norr om Boden. Där kan vi finna lugnet och befinna oss i nuet i samspel med naturen. Vi målar utomhus eller i ladugården, beroende på väder och lust. Vill du veta mer om Vedic Art eller gå en kurs? Välkommen att kontakta mig!

 

“Konst och liv är så intimt förknippade att det går knappast att skilja åt. Det heter ju konsten att leva.”
Curt Källman

 


 

 


RSS 2.0