Vardagens kemikaliedos

Tänk att samhället är uppbyggt på det sättet att de flesta lägger ner mer tid och pengar på att stoppa i sig gift och försvara det, än att motivera sig och att äta det som är bra för dem.
Sen undrar vi varför vi är sjuka så ofta, har magproblem, har ont, är trötta, har svårt för att fokusera och koncentrera oss, har sömproblem eller är deppiga.
 
Då fortfarande så väljer vi att betala ännu mer pengar och stoppa i oss ännu starkare gifter för att bedöva smärtan eller känslorna, droga oss till sömns, sånt som gör att vi känner oss piggare för stunden, eller sånt som bara kontrollerar våra hormoncykler, eller gör oss "sterila" . Detta gör vi så att vi kan fortsätta stoppa i oss "gift" och slippa börja äta det som är bra för oss.
Jag undrar hur det blev så? Hur kom hela samhället så i obalans?
 
Det har blivit så normalt att att sätta i sig gift så vi inte ens tänker på det, vi bryr oss inte om vad maten/produkten innehåller. De flesta av oss vet inte vad det är vi får i oss varje dag. "Jo, jag har ätit fiskpinnar" - okej men vad innehöll fiskpinnarna då? De flesta har ingen aning. Inte heller hur mycket gift det finns i allt, eller vilka gifterna är, speciellt det som inte är ekologiskt. För inte behöver bolagen skriva innehållsförteckning på äpplet, och innehållslistan skulle förmodligen inte rymmas på äpplet.

Klicka på bilden för att få se den större.
 
 
 
Vi tycker även att det är lite löjligt när någon påpekar det. "Ähh, det är ju så liten mängd så inte spelar det någon roll.". Det som ingen tänker på är att "den där lilla mängden" är varje tugga du tar, varje dag från det att du börjar äta som bebis till det att du dör. Hur liten blir då den där "lilla mängden"? Jo, Ganska stor.
 
När vi skaffar barn passar vi dessutom vidare en stor mängd gift till den lilla bebisen. Så när bebisen kommer ut, nu för tiden, så har hen redan en ganska stor mängd gifter i sin lilla kropp. Ju mer gift vi stoppar i oss desto större mängd får vårt barn och ju mer gift som vi sen ger vårt barn via leksaker, möbler, hudproddukter, kost osv.  så ju större mängd passar hen över till sitt barn.
Just precis av den anledningen föds nu mer barn (framför allt killar) sterila eller med ett missbildat könsorgan, där penisen inte är färdigutvecklad. Den missbildningen föds idag 1 av 100 pojkar med. Medan vi föräldrar säger, "äh, det är ju så liten mängd, så inte gör det något".
 
Då kan man ju undra varför ekologisk mat är den maten som har märkning och varför ekologisk mat är den som är annorlunda, och till och med lite löjlig. När det borde vara tvärt om. Maten med gift borde det vara varningslappar på. "varning denna banan innehåller.."
 
Inom EU finns i dag omkring 350 godkända substanser i bekämpningsmedlen. Utanför EU finns det ännu fler. Man har satt ett tak i hur mycket man får bespruta med ett bekämpningsmedel, MEN inte med hur många bekämpningsmedel. Det betyder att du kan bespruta med max-halten av flera olika besprutningsmedel.
 
På en hektar bananodling, de vill säga mindre än två fotbollsplaner, sprids varje år minst 50 kg bekämpningsmedel.
När man har testat frukter har man funnit att det många gånger rör sig om över ett tjugotal olika systemiska bekämpningsmedel, alltså som frukten tar upp, som finns kvar inne i frukten. Sen tillkommer de kontaktverkande bekämpningsmedlena, alltså de som sätter sig i fruktens skal.
Sen ska vi ju komma ihåg att ju mer processad maten blir, desto mer gifter tillsätts. Smakförstärkelse, konserveringsmedel, färgämnen med mera.
 
Så undeviker du kemikalierna bäst i mat

1. Välj ekologiskt odlad frukt

2. Välj frukt och bär från Norden. Här används generellt mindre kemikalier eftersom skadedjur inte trivs lika bra i vårt kyligare klimat.

3. Skölj och skala.

4. Prioritera barnen, de är mer känsliga.

5. Ät rena produkter, alltså inte processad mat
 
Du kan enkelt få mer information genom att se 3 väldigt intressanta filmer:
Banans! (och Big boys gone bananas)
Underkastelsen - svensk med eva röse (går att se under länken)
Food matters
Bra fakta som är lätt förståelig finns även på naturskyddsföreningens hemsida.

I det här blogginlägget har jag fokuserat på mat. Men tänk på att desamma gäller hud- och intimvård, kläder, möbler... Så minsta lilla sak som du kan byta ut till eko, gör det - det gör skillnad. Tillexempel det du äter/använder mest.

Bilden lägger jag även upp på min facebook som du kan gilla.

Våga kräva Ekologiskt!
Ha en bra dag!

Liv goes RAW

Vill du få tillbaka Din energi?

Ja ni förstår rätt. Jag kommer inom kort att ta in raw food-produkter.
Superfoods, greenfoods, kryddor, alger, glutenfritt, sötning, torkade bär och frukt.
Ekologiskt.
Jag är nu självklart väldigt intresserad av om det är något speciellt som just Du är intresserad av att jag tar hem. Jag börjar förmodligen mindre och utökar eftersom om intresset finns.
 
 
Skriv här, på facebook, på mail eller sms.
 
(Vill du veta mer så kan du maila eller boka tid för konsultation)

Ha det så gott!

/Liv

Erbjudande Skyltsöndag!

Passa på att lyxa till det på skyltsöndag, den 25/11. Då erbjuder jag ayurvedisk skalp- och ansiktsmassage och ayurvedisk fot- och handmassage ca 30 min för endast 320 kr st (ord. pris 500 kr).
 
Läs om ayurvedisk skalp- och ansiktsmassage här.
Läs om ayurvedisk fot- och handmassage här.
 
10% rabatt på övriga behandlingar och köp av presentkort.

Välkommen att boka redan i dag.
Bokning sker via
mail: [email protected]
Telefon: 070-57 56 570
 
Glöm inte att gilla mig på facebook

Vata-tid

Jag fick en fråga om årstiden och vad det är som gäller för att man på ett så enkelt sätt som möjligt ska få hålla sig frisk och stark. Nu är det vata-årstid. Vilket betyder att det är bra att:
 
- Klä sig och skydda sig från kyla, blåst och torr luft, att hålla sig varm om huvudet gör mycket och det där lilla extra, som många lätt glömmer.
 
- Dricka och äta varmt (och smörjande, inte för torrt) och gärna av våra fina värmande kryddor. Kanel, kardemumma, stjärnanis, lakritsrot, ingefära kryddnejlika, muskotnöt, gurkmeja är några exempel som dessutom är finfina att koka te på.
 
- Regelbundenhet som att gå och lägga sig och kliva upp vid samma tider, optimalt är 22-06, och att äta regelbundna tider.
 
- Smörja in sig med varm sesamolja skyddar huden väldigt fint, det kan man även göra innan man kliver in i duschen, för att hålla huden mjuk och inte utsätta den för ännu mer "torka".
 
- Ta hand om sina slemhinnor. Att droppa en droppe sesamolja i näsborrna skyddar slemhinnorna och luftvägarna nu när luften blir torrare. Du kan även märka av om du får klåda i näsan, eller små blödningar, då är det verkligen läge att se efter dina slemhinnor.
 
- Prioritera solljus. Unna dig själv att ta en kort promenad mitt på dagen Dygnet blir mörkare och mörkare och vi behöver solljus. Att vara ute 15-30 minuter under lunchen kan göra väldigt mycket och du får din D-vitamindos.
 
Soppor är perfekt att äta under den här årstiden. Det värmer och smörjer.
 
Det här är en bild på en av mina favorit soppor Linssoppa
 
Kom även ihåg att njuta. Tänd ljus, ta varma bad, passa på att ta det lugnt om kvällarna.
 
Ta hand om er
 
 
 

Vatten

Vad många inte tänker på/vet om är att du får i dig mer syre av att dricka vatten än att andas. Vikten av att dricka vatten blir ganska tydlig då. Det är alltså lika viktigt att dricka ordenligt under dagen, som det är att andas. Och ingen av oss skulle få för oss för att plötsligt och medvetet dra ner drastiskt på andningen under en dag, eller ännu värre under en längre period.
Nu kan det ju ändå hända, undermedvetet, att vi håller andan osv pga exempelvis stress.

 

Andningen kommer perr reflex, och det ska egentligen törsten också göra. Men vi har lärt oss olika trick för att ”slippa” bli/vara törstiga. Ett av trixen är att vi vant oss att dricka kallt. Det som sker när vi dricker kallt är att vi lurar kroppen. Kroppen tror att den får i sig mer vätska än vad den egentligen gör. När vi dricker kallt chockar vi kroppen och ”stänger” av.

 

Vår vävnad fungerar i stort sätt likadant på insidan som den gör på utsidan. När vi duschar kallt eller lägger oss i en snöhög så drar vävnaden ihop sig och vi får en reflex att gå upp från snöhögen eller sluta duscha. Vår kropp upplever alltså ett obehag av kyla.
Samma sak händer när vi äter eller dricker kallt.

 

Nu pratar jag inte om ej upphettad dryck och mat. Utan rumstempererad och solvarm duger gott. Men under höst och vinter är det extra bra att dricka varmt (uppkokat).

 

Är vi i obalans eller har en lätt svullnad i magsäcken kan vi också uppleva att vi inte är törstiga trots att vi är det.

 

Ny forskning visar på att vi människor har över 90% vätska i kroppen. Vuxna som barn, men barn har någon % mer. Och eftersom vi ständigt rensar ut genom avföring och svett, så måste vi även vara noggranna med att fylla på.

 

Andra bra saker om hur vatten påverkar vår kropp är:

  • Dina organ, framför allt hjärta och lungor, arbetar blir överbelastade vid vätskebrist (drick ordentligt innan/vid träning!)

  • Hjälper matsmältningsprocessen

  • Ger mjukare och smidigare hud

  • Hjälper våra njurar att rensa ut gifter

  • Gör att vårt imunförsvar orkar stå emot infektioner

  • Stärker din benstomme

  • Normaliserar blodtrycksfall

     


Vid vätskebrist kan följande hända:
0-1% Vi blir törstiga
2-5% Torr i munnen, huvudvärk, nedsatt prestationsförmåga

6% Kroppstemp ökar, tungt att andas, ökad puls
8% Yrsel och andningssvårigheter

10% Muskelkramper, uppsvullen tunga och

11% Dålig blodcirkulation och sviktande njurar

 

Vi kan behöva olika mängd vätska/dag. Ett väldigt enkelt sätt att hålla koll på vårt vätskeintag kan vara att titta på färgen av vårt urin. Vårt urin skall nämligen vara genomskinligt och inte lukta särskilt mycket (men kan bero på kost). Så om ditt urin blir färgat behöver du kort och gott få i dig vätska.

 

Vatten är ett enormt stor och viktigt ämne och detta är bara en liten del (en droppe i havet :P), men istället för att inte säga någonnting i ämnet så väljer jag att ta upp lite, pö om pö.

 

Och kom ihog: Kolsyrat vatten är inte samma sak som vanligt vatten!

 

Jag lägger ut en faktabild på Facebook sidan, som du kan Gilla, om Du enkelt vill dela med dig av faktan.

Ha en fortsatt fin dag!

/Liv


RSS 2.0