Skrubb och mask för känslig hud

En fantastiskt behaglig hudskrubb som även går utmärkt att använda i ansiktet.
Är ljuvlig även om man inte har känslig hud.

Som vanligt enkel att göra.
 
Klicka för större bilder
 

 
1/2 papaya + kärnor från samma halva
2 msk honung
2 msk kokosolja
3-5 droppar eterisk olja. Jag använde grapefrukt. (Kan väljas bort)
 
Gör så här:
Dela en papaya i två lika delar. Skrapa ner kärnorna  från ena halvan i en bunke. Skala sedan den halvan och skär ner i bitar i bunken. Tillsätt 2 msk Kokosolja och 1 msk honung. Mixa ihop med stavmixer tills det blir en följsam och krämig konsistens. Klar för användning.

Använd valfri mängd på kropp och ansikte. Skrubba som vanligt inte för hårt, man får inte bättre effekt av det utan tvärt om. Man kan låta skrubben sitta kvar en stund som mask för extra fin verkan. 5-20 min.
Efter användning kan du hälla över blandningen i en liten burk och hälla en msk honung över blandningen, då håller det bättre. Sätt in den i kylskåpet med lock. Den blir lite hård i kylen eftersom kokosoljan stelnar. Använd med fördel som mask igen dagen efter.
 
Läkande, renande, fuktar, samandragande, ger lyster och näring.
Alla ingredienser har olika positiva effekter på hy och känslig/irriterad hy.
Men jag går inte in på dem nu :) Viss fakta finns eller kommer att komma på facebooksidan du kan gilla, bland bilder.

Även svalkande och därmed perfekt att använda efter bastu, träning eller en het sommardag.
 
Användning bäst på kvällstid. Njut!

Extra förkylningstips från shoppen

Superbt kosttillskott att ta när förkylningen är framme

Klicka för större bilder
 
 
Ayu 59: En all-roundbalsam som är cirkulationsbefrämjande. Super att smörja in på hals och bröstkorg vid förkylning.75Kr
 
Ayu 22 Udana: Tabletter. Innehåller även lite Trifala. Udana är den underavdelning till Vata som bl a reglerar transport och rörelse som sker i kroppen från midjan och ovanför. Lämplig för både Vata- Pitta och Kapha-obalanser i detta område. Effektiv vid hals och andnigs/luftrörsbesvär. 195Kr/180 tabl.
 
Näsolja: Skyddar och smörjer vid uttorkad Vata. Lugnar irriterad Pitta. Lösgör trögt, segt Kaphaöverskott. 10 ml flaska med droppkork. Alltså perfekt vid nästäppa. 70Kr
 
 Läs mer om vata pitta kapha här
 
 

Erbjudande oktober 40%

Nu i oktober har jag ett erbjudande på  Vicco Herbal Tandkräm 40 % på ordinarie pris!
 
 
Vicco Herbal Tandkräm är en unik naturprodukt innehållande extrakt av 20 olika örter som alla är uppskattade för sin therapeutiska effekt på tänder och tandkött. Dessa kombineras med milt slipande som garanterar noggrann rengöring av tänderna. Absolut inga artificiella ingredienser används vid tillverkning av denna produkt, som är lämplig för vegetarianer och veganer. Dess stärkande, sockerfri smak lämnar ett bestående fräschör i munnen.

Receptet för Vicco växtbaserade tandkräm kommer från det indiska systemet med holistisk medicin (Ayurveda) som syftar till att återställa och upprätthålla hälsa genom naturliga medel. Dess aktiva ingredienser kommer från olika ämnen som valts ut för sina läkande egenskaper: antiseptisk, tonic, hemostatisk, smärtstillande, lugnande, etc.

Vicco exceptionella effektivitet för att främja friska tänder och tandkött har varit välkänt i Indien i många år. Dess positiva effekter kan kännas efter bara en kort period av regelbunden användning. Som ett resultat är det få en lojal och växande följande i Storbritannien och Europa.

Innehåll: Purified Chalk, Vatten, Sorbital, Sodium Lauryl Sulphate från kokosolja, Gum Tragacanth, Extracts of Indian Licorice Root, Indian Almond, Common Jujube, Currant, Sarsaparilla, Cinnamon, Sappan Wood, Persian Walnut, Rose Apple, Medlor, Barleria Prinoitis, Prickly Ash, Asian Holly Oak, Bedda Nut, Bengal Madder, Bishop's Weed, Catechu, Mayweed and Geranium, Menthol, Thymol, Oils of Clove, Eucalyptus and Peppermint.

85gr
 
35:-  NU: 21 Kr

Rawtella på mitt vis

Det finns massor med goda och nyttiga alternativ till fika och efterrätter.
Här har ni en smarrig efterrätt: Egengjord rawtella med björnbär och granatäpple
Fullproppad med antioxidanter, nyttiga fetter och självklart supergod!



Så här gör du din egna Rawtella (på mitt vis)
 
2 portioner:
1 banan
2 msk jordnörsmör
2 msk rå kakao (använder du vanlig kakao börja med en msk och öka om det inte ger önskad smak, rå kakao är nämligen lite mildare än vanlig kakao)

Mixa ihop allt till en slät kräm, servera med valfritt tillbehör. Jag gillar framförallt björnbär till.
 

Groddning

Groddar är sprängfyllda med protein, mineraler, spårämnen, vitaminer, fibrer, antioxidantia och nyttiga fetter.
Förebygger även cancer.
 
När fröet börjar gro aktiveras de sovande enzymerna som är mycket nyttiga. Fröet innehåller alla ämnen som plantan behöver under de första veckorna av sitt liv. Näringsämnena är därför ovanligt kompletta och koncentrerade.
 
Klicka för större bild
 
 
Alfalfa är en av de mest näringsrika groddarna. Groddarna är rika på protein, järn, kalium, kalcium, magnesium, zink, B-vitaminer, betakarotener, C-vitamin och och E-vitamin. Halten av protein och betakarotener och ovanligt hög. Vid groddning ökar alfalfa ordentligt i volym och det gäller därför att man inte groddar för många frön samtidigt. Volymen ökar med ungefär 20 - 30 gånger. Groddarna har en mild smak av nöt och är ovanligt lättsmälta jämfört med t.ex. groddar av linser och bönor.
 
Alfalfa liksom andra små frön är lite svårare att grodda. Ska man grodda sådana köper man enklast en groddlåda vilket gör hygien och sköljning extra lätt.
 

Hur groddar man?

För stora frön, bönor och linser groddar man enligt nedan

- Skölj noga

- Lägg dem i en burk med lock

- Häll över vatten

- Sätt på locket

- Låt stå över natten på en mörkplats

- Häll av vattnet på morgonen och skölj flera gånger

- Häll av överblivet vatten så att det bara är fukt i burken

- Sätt på locket

- Fortsätt att skölja två gånger dagligen tills dess att groddarna är klara

Det tar cirka 3 - 7 dagar beroende på sort innan groddarna är färdiga.
 

Sesamfrö, linfrö, ruccolla, rädisfrö, hirs och senapsfrö m.fl. mindre frön ska inte blötläggas. Istället duschar man dem 2 - 4 gånger dagligen.

Det finns särskilld groddlåda att köpa bl.a. i trädgårdsvaruhusen. Dessa gör det enkelt att grodda eftersom sköljning och hygien blir enklare.

 

Själv använder groddlåda och groddning har aldrig varit så enkel sen jag började med den! Den lilla lådan står på bänken i köket, då glömmer man inte att duscha fröna. En msk alfalfa-frön och duschning morgon och kväll ger en lagom mängd groddar. Groddlådan har även två plan så man kan grodda två olika groddar samtidigt, enkelt. Klara inom 2-3 dagar. Då är det bara att ställa in dem i kylen!

 

Exempel på vad man kan grodda:
Särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa, ruccola, mungbönor.

Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Sojabönor, kikärter och adulkbönor.

 

Lite groddfakta:

Grodda med linser

Linser innehåller 20-30% protein. Groddarna innehåller ovanligt mycket av C-vitamin och specillt E-vitamin. De är också rika på A-vitamin och B-vitamin, järn, fosfor och kalium.

Grodda mungbönor

Mungbönan innehåller 15 - 25% protein. Groddarna är rika på kalcium, flera aminosyror, A-vitamin, E-vitamin och C-vitamin.

 

Grodda vete

Vete innehåller 12 - 17% protein, kalcium, fosfor, järn, en del B-vitamin och C- och E-vitamin.

 

Grodda med ärtor

Ärtor innehåller 15 - 25% protein, alla essentiella aminosyror, C-vitamin, B1-vitamin och A-vitamin.

 

Variation förnöjer!

(Jag lägger upp en faktabild på facebook, där det även finns många andra faktabilder, om ni enkelt vill dela)

 

Lycka till!

 


Nyttigare (men ack så god!) kolakaka

Jag har äntligen experimenterat fram ett recept som jag verkligen gillar på kolakaka, utan vetemjöl och vitt socker, som jag gärna delar med er.
 
Klicka för större bilder
 
 
 
Gör så här:

125g smör (för laktosfritt; byt ut smör till ghi alt. annat lektosfritt fett)

2 dl mandelmjöl

1 dl majsmjöl

1 dl Agavsirap

2 tsk vaniljpulver (rent vaniljpulver, inte vaniljsocker)

3 tsk hampaprotein (kan väljas bort)

¾ tsk bikarbonat

(toppade även med lite kokos bara för att jag tycker att det är så gott, men det kan väljas bort)

 

Vispa alla ingredienser till en krämigt smet. Häll i smörad form, gärna med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min, 175 grader. Låt svalna, ät och njut!

 Kan verka oklar när tiden gått, men låt den svalna så den "sätter" sig.

Välj det tillbehöret som du vill till. Jag åt och grädde och granatäpple, det var toppen!

Hoppas det smakar!

 

 


RSS 2.0