Hemsidan

Hemsidan är nu funktionell!
Inte helt färdig, det finns en del grejjer osm ska upp, men jag tar det allt eftersom.
Vad tycks?

Jag kommer även att försöka kopiera över en del inlägg här ifrån så att de finns på nya bloggen som är ansluten till hemsidan.

Det är alltså där, jag kommer att skriva i fortsättningen.

Hemsidan: Livranweg.se
Bloggen: blogg.livranweg.se

Broccoli - "kungen av grönsaker"

Ett ämne som finns i stora mängder i broccoli kan stoppa brösttumörer på samma sätt som vanliga starka cancerläkemedel - men betydligt skonsammare. Närmare bestämt antioxidanten Sulforafan. Tidigare har prostataceller främst pekats ut men Sulforafan har visat sig kunna döda de flesta olika cancerceller som används i forskningslaboratorierna. Det är en vetenskaplig sanning som stärkts i försök på olika typer av cancerceller och i djurtester.
Forskarna har kunnat fastställa att tumörförökningen stoppades på samma sätt som för flera välkända anticancerpreparat genom att påverka cellernas skelettuppbyggnad och på så sätt stoppa celldelning, och forskarna säger själva att mekanismerna kan vara desamma men att sulforafanet är mildare och därför inte ger de svåra biverkningar som cancerpreparaten gör.Ämnet stimulerar även bildningen av naturliga antioxidanter i kroppen.

Nuvarande cytostatikabehandlingar mot cancer bromsar sjukdomsförloppet och kan ibland motverka att nya tumörer bildas. Studierna av broccoli och sulforafan visar däremot att cancern helt utplånas och att nya tumörer inte kan bildas då cancerns stamcellerna förstörs.

 

När och om de kliniska studierna av sulforafan som medicin lyckas, återstår att se. Studier av den här typen tar många år eftersom läkemedel måste genomgå många och omfattande tester där alltifrån biverkningar till jämförelsestudier med placebo ska genomföras. Den nya typen av målsökande cancerbehandling är unik och om dessa studier inte lyckas, öppnar resultaten ändå för nya möjliga läkemedel i kampen mot cancercellerna.

 

 

Förutom cancer finns forskning på att sulforafan också kan skydda mot bland annat diabetes, högt blodtryck, vissa ögonsjukdomar och ledsjukdomar. Att äta broccoli flera gånger i veckan minskar även risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Hur mycket man ska äta är svårt att säga, några exakta ”doser” är inte fastställda, säger Ola Hammarsten, docent och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Amerikanska forskningar har också visat att Sulforafan bl.a. skyddar luftvägarna mot de skadliga ämnena som finns i tobaksrök, bilavgaser och förorenad luft.

 

Nu visar nya djurstudier att det gröna kraftpaketet också kan hålla hjärnan i trim. Effekten tillskrivs alla nyttiga ämnen, fytokemikalier, som skyddar kroppens nervceller mot fientliga angrepp. De kan stärka blod-hjärnbarriären, hjärnans dörrvakt, som portar skadliga ämnen och släpper in nyttiga.

Dåligt minne? studier tyder även på att kålväxten kan aktivera hjärnans minnesfabrik.

Broccolin tycks även stimulera kroppens skydd mot de fria syreradikalernas fientliga angrepp på nervcellerna och höjer nivåer av signalsubstansen acetylkolin. Om fynden håller vad de lovar kan broccoli även bli ett av framtidens vapen i kampen mot Alzheimers och andra demenssjukdomar.

 

Bland nyttigheterna märks även fytokemikalien glutation som tycks stimulera kroppens eget avgiftningssystem. Intaget ger även Vitamin K, folsyra, kalium och kalcium.

Ju mognare grönsaken är desto mindre sulforafan innehåller den och helst ska den ätas okokt. Näringsämnen går upp i rök om grönsaken stormkokas i kastrullen. Vid tillagning är ångkokning vad som krävs för att vitamininjektionen ska bli optimal. Studier visar också att antioxidanter i naturlig form, d.v.s. i mat som grönsaker, frukt och oljor från fisk- och växtriket ger ett mycket bättre skydd än antioxidanter i tablettform.

 

Människorna runt Medelhavet har piggat upp sig med den energisnåla, vitamin- och mineralrika kålväxten i snart 2 000 år.
På 50-talet, när Broccolin kom till Sverige på allvar, var vi svenska näst intill lika svårflirtade som George H W Busch. Han bannlyste grönsaken år 1990 med orden: ”Jag är USA:s president och tänker aldrig mer äta broccoli.” Ingen vet, men hans era i Vita huset hade kunnat varat längre om han piggat upp hjärnan med hjälp av superstjärnan på grönsakstoppen. ;-)

 

 

Andra positiva egenskaper:

  • Stärker immunförsvaret

  • Har antiinflammatoriska egenskaper

  • Kan minska DNA-förändringar i kropp och hud

  • Positiva egenskaper mot diabetes typ 2, högt blodtryck, artrit, autism

  • Kan förhindra metastas spridningen av cancer

  • Hämmar ökningen av neoplastiska celler

  • Kan hjälpa till att förhindra godartade tumörer bli maligna

  • Kan minska tillväxten av blodkärl som förser tumörer med näring och syre

 

I kliniska studier har forskare även tagit fasta på sulforafanets positiva egenskaper för huden.

  • Anti-age

  • Skyddar mot UV- strålning

  • Kan förebygga/skydda mot hudcancer

  • Kan reducera och ta bort hyperpigmentering

  • Kan reducera/ta bort eksem, epidermolysis bullosa (EB) och i vissa fall även psoriasis

Broccolin är en vitaminrik grönsak och  innehåller:
C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, folat och fibrer. B6 -, B1-, B2-, B3-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, kalium, Magnesium, zink och andra mineraler. Även en rik på protein.
 
 
Broccoligroddar

Broccoligroddar är ett alternativ för dig som inte tycker om smaken på broccoli. Dessutom innehåller broccoligroddar 20-50 gånger mer av det cancerskyddande ämnet sulforafan. Du sköljer bara broccolifrön och sår dem tunt på ett hushållspapper och ställer dem på ett ljust ställer. Efter 3-7 dagar är groddarna färdiga.

 
(har valt att inte skriva ut källor i inläggen, men vill ni ha så är det bara att maila så skickar jag. Allt är sparat på min dator)
 
Som vanligt så gör jag en "kost Fakta"-tavla som man kan dela med nära och kära om man vill.
Den lägger jag ut på min Facebook-sida som du även kan GIlla! I albumet "Smart Mat".
 
Ha en fin dag!

Kakaons effektiva hälsoeffekter

Mängder av stora och små studier har gjorts på Kakao de senaste åren. Intresset för choklad, kakao och polyfenoler och deras effekter på hjärt–kärlsystemet har ökat starkt inom den internationella forskningen under de senaste fem åren, då effekterna är häpnadsväckande. Även lipid- och glukosmetabolt inriktad forskning börjar ta fart.

 

Dessutom har flera metaanalyser utförts på basis av dessa studier, främst när det gäller blodtryck och/eller kardiovaskulär risk. Samtidigt har resultaten från flera observationsstudier publicerats, och medicinska översiktsartiklar har belyst området.

 

Kakao har genom tiderna använts som medicin mot alla tänkbara symtom, mer specifikt för det kardiovaskulära området kan nämnas angina pectoris, hjärtklappning, svimning, dyspné och trötthet.

 

  • Kakao har det högsta antixoidantvärdet av alla uppmätta livsmedel i världen med ett ORAC-värde på 26.000 enheter och är därmed nummer 1 av all "supermat" i världen!

    Ekologisk Rå kakaopulver innehåller över 25 200 antioxidanter per tesked, vilket gör det till en fantastisk antioxidantkälla. Faktum är att rå kakao innehåller HELA 367% mer antioxidanter än den traditionella, upphettade kakaon som finns i vanliga butikshyllor. Antioxidanter fungerar som våra städare i kroppen och neutraliserar de fria radikaler som orsakar skada och även får oss att åldras snabbare.

  • Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen - bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin. Ger positiva känslor såsom seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin.

    I kakaon finns också enetylamin som är byggstenen till signalsubstanserna dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dopamin brukar kallas för hjärnans belöningsmolekyl. Därför kan vissa av oss uppleva lyckokänslor när vi äter kakao.

 

Rena hjärtmedicinen
Ett regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upptill nittio procent. I rå kakao finns det stora mängder antioxidativt magnesium. Genom att undersöka personer som drabbats av hjärtinfarkt har forskare kommit fram till att de flesta har alldeles för låga magnesiumvärden.

 

Blodtrycksänkande
När vi äter mörk choklad frigörs kakaons nyttiga antioxidanter, bland annat de så kallade polyfenolerna. De stimulerar kvävgas som är ett ämne som finns naturligt i blodet. När kvävgasen ökar slappnar blodkärlen av och blodtrycket
minskar.

 

Blodförtunnande propplösare

För att en blodpropp ska bildas måste blodplättar koagulera studier har visat att kakaons flavonoider motverkar just koagulering. När inte blodkroppar kan klibba ihop sig, kan inte proppar bildas. Choklad har därför tillskrivits blodförtunnande egenskaper i klass med läkemedel som Trombyl.

 

Tumörhämmare
Kakaons fytokemikalier hämmar tillväxten av tumörer i tjocktarmen.

 

Ökar insulinkänsligheten

Både diabetes typ 2 och hypoglykemi beror av insulinokänslighet. Tack vare flavonoiderna i kakaon förbättrar choklad insulinkänsligheten, vilket leder till att choklad skyddar mot alla former av blodsockersjukdomar.

 

Kolesterolsänkande
Trots att choklad innehåller en hög andel mättat fett, visar studier att kakaosmöret sänker det onda kolesterolet och höjer det goda fettsyrorna.

 

Viktminskande

Tro det eller ej, men vetenskapliga studier har visat att kakao hjälper dig att gå ner i vikt. Bland annat är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring. Dessa nyttiga fibrer bidrar även till ökad mättnadskänsla.

 

Ångestdämpare
I kakao finns många viktiga aminosyror, bland annat Tryptofan som tillverkar signalsubstansen Serotonin. Serotonin förekommer bland annat i hjärnan där det har till uppgift att reglera funktioner som ilska, humör och sömn. När Serotoninnivån i hjärnan är för låg påverkas humöret och risken för klinisk depression ökar.

 

Lusthöjare
Serotonin reglerar lustfunktionen, framför allt påverkar signalsubstansen vår sexlust. Choklad innehåller som du precis läste, Tryptofan, byggstenen till Serotonin. Dessutom visar studier att choklad har samma pulshöjandeeffekt som en upphetsande kyss. Det är kanske inte så konstigt att choklad är populärt att ge bort på dejten?


Uppiggande

Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen och vi får mer syre i blodet.

 

Placklösare
Åderförkalkning tros bero på att fria syreradikaler angriper det onda kolesterolet och oxiderar det. De oxiderade fettdropparna lagras i kärlväggarna och åstadkommer kronisk inflammation. Kärlväggarna blir tjockare och mindre rörliga, ju mer fett som lagras. Blodflödet minskar och blodtrycket höjs, tillslut kan åderförkalkning leda till att en blodpropp bildas, med allvarliga komplikationer så som hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp. Antioxidanterna i kakao oskadliggör de fria syreradikalerna så att inte fettet kan oxideras och lagras i blodkärlen, resultatet blir att kakao motverkar åderförkalkning.

 

Boost för immunförsvaret
Kakao innehåller en massa antioxidanter, vitaminer och mineraler. En god bit mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium. Choklad med alla sina nyttigheter är rejäl boost för immunförsvaret.

 

Hög kakaohalt är inte en garanti för att chokladbiten är nyttig. Du måste smaka dig fram. De hälsosamma flavonoiderna ger inte bara våra kroppar en riktig hälsokur, utan ger också chokladen den bittra smaken. En beskhet som får många att grimasera.
Därför tar tillverkarna bort de nyttiga antioxidanterna från godiset. Inte heller går det att kombinera den med mjölk. Nix, för då förvandlas det bruna guldet till sand, eftersom
antioxidanternas medicinska egenskaper försämras.


 

Se upp för
Ögonkakaon från Fazer innehåller något förvånande aromer. Hemköps kakao av eget märke innehåller surhetsreglerande medel E 501 (Kaliumkarbonater, framställs oftast syntetiskt), kaliumkarbonat, och E 524, natriumhydroxid, eller kaustiksoda som det också kallas.

Leta efter
KRAV-märkt kakao, exempelvis Kung Markatta, så får du inte med E 524 på köpet. Däremot innehåller Änglamarks kakakopulver E 501.

 


Men det jag framförallt rekommenderar är ekologisk RÅ KAKAO.

 

 

Jag delar som vanligt en "Kostfakta-tavla" på min facebook-sida (som du även kan Gilla), den ligger i Albumet "Smart Mat" om du vill  dela med Dig till nära och kära.

 

 

 

 


Ayurvediskt självtest - Vilken Dosha dominerar din kroppskontitution?

Att komma i ofas med sig själv är lätt i ett samhälle fullt med påtryckningar och Ideal, där allt dessutom hela tiden ska gå i 110. Vi hinner knappt stanna upp och känna efter vad som passar just oss.
Vi människor är olika, både kroppsligt och mentalt. Vi fungerar i olika takt och för olika ändamål. Att skapa sig själv möjlighet till att bli sitt bästa jag, höjer självkänslan och skapar balans både inom oss själva men även i relation till andra.
 
Att göra ett självtest kan vara en liten fingervisning om vilken "kroppstyp" du har. Vi har av alla tre Doshorna i oss, men i olika grad. Och vanligtvis är det en eller två doshor som dominerar. För mer exakt fastställning av din konstitution och personliga råd för din hälsa, boka en ayurvedisk konsultation.

Läs varje fråga och ringa in/skriv upp det alternativ som stämmer in på dig.
Sammanställ poängen längst ner
 
Fysiska karaktärsdrag
 
1. Hår
a. Fint, krusigt, tendens till torrt och flygit
b. Mjukt, ljust, tendens till grått och/eller rödlätt
c. Tjockt, vågigt, glänsande, fett

2. Hud

a. Tunn, tendens till torr
b. Känslig, varm, fräknar och/eller leverfläckar
c. Len, tendens till fet

3. Vikt

a. Lätt kroppsbyggnad, smal, kan ha svårt att gå upp i vikt
b. Ordinär kroppsbyggnad
c. Kraftig, tung kroppsbyggnad, går lätt upp i vikt

4. Benstomme

a. Tunn
b. Medium
c. Kraftig

5. Ansiktsform

a. Långt, kantigt, liten haka
b. Hjärtformat, tendens till spetsig haka
c. Stort, runt, fylligt
 
Fysiologiska funktioner

6. Svettning

a. Minimal
b. Riklig, särskilt i hetta; stark, ibland syrlig lukt
c. Måttlig; svettas även utan kroppsrörelse

7. Väderkänslighet

a. Tycker inte om kallt väder och blåst
b. Tycker inte om varmt väder, trivs i svalt
c. Tycker inte om kyla och fukt

8. Sömn

a. Lätt, ojämn, lättväckt
b. God och välgörande
c. Tung, stort sömnbehov, minst 8 timmar

9. Uthållighet

a. Snabb uttömning av energi, långsam återhämtning
b. Väl fördelad energiförbrukning
c. God uthållighet

10. Energi i vardagen

a. Ojämn energinivå, växlar från dag till dag, kommer stötvis eller i vågor
b. Hög energinivå, intensiv, målinriktad med en stark inre drivkraft
c. Jämn energinivå, långsam i starten, men sedan stark och uthållig

11. Tal

a. Talar snabbt
b. Klart, tydligt, exakt
c. Långsamt, eftertänksamt

12. Hunger och matsmältning

a. Oregelbunden
b. Stark, kan inte hoppa över måltider
c. Kan lätt hoppa över en måltid, kan ofta känna mig tung efter måltid. Långsam matsmältning

13. Tarmtömningar

a. Oregelbundna  med tendens till torr, får lätt förstoppning
b. Flera gånger per dag och tendens till lös avföring
c. Regelbundna, en till två gånger per dag, fast och tung

14. Gångstil

a. Snabbt och lätt, lite planlöst
b. Medelsnabbt med bestämda steg, målmedvetet
c. Långsamt, lite tungt
 
Mentala aspekter

15. Mental läggning

a. Ofta tankspridd, rörligt intellekt med många ideér
b. Skarpt intellekt, logiskt, analytiskt och fokuserad
c. Lugn, stabil, förmåga till överblick, reflekterande, eftertänksam

16. Humör

a. Växlar snabbt
b. Temperamentsfull
c. Stabil

17. Minne

a. Lär mig snabbt, men har dåligt långtidsminne
b. Lär mig snabbt, effektiv, skarpt och selektivt minne, ofta visuellt
c. Lär mig långsamt, behöver tid på mig men har bra långtidsminne

18. Beteende

a. Snabb och flexibel, många bollar i luften, lite rastlös, ständigt i rörelse
b. Effektiv, målmedveten, ambitiös, strukturerad, otålig
c. Långsam, metodisk, har aldrig bråttom, inte så initiativrik

19. Beslutsfattande

a. Ofta obeslutsam, beslutsvånda
b. Fattar lätt och snabbt beslut
c. Eftertänksam. Behöver tid för beslut, sällan beslutsvånda

20. Stressreaktion

a.Tendens till oro och ångest
b. Blir lätt arg eller irriterad
c. Lugn, blir inte lätt arg eller rädd

21. Kreativitet

a. Ständigt nya idéer, många projekt på gång, svårt att prioritera och avsluta
b. Skrider till verket omedelbart, lägger energi på att förverkliga idéer
c. Mer förvaltare än idéspruta, egna idéer mognar fram långsamt
 
22.
a.
jag drabbas lätt av ett eller flera av följande: torrhosta, heshet, knakande leder, förstoppning, oro, ångest
b. jag drabbas lätt av ett eller flera av följande: diarre, allergi, hudbesvär, inflammation, ilska
c. jag drabbas lätt av ett eller flera av följande: slembildning, svullnad, bihåleproblem, astma, depression
 
Antal A= vata _______________
Antal B= pitta _______________
Antal C=kapha _______________
 
Läs kort om Vata- Pitta- och Kapha-dominerande personlighetstyper, och hur olika  obalanser kan ges till uttryck HÄR.
Vill du veta mer, få en mer grundläggande bild med exakt fastställning av din konstitution och personliga råd för din hälsa, boka en ayurvedisk konsultation hos mig.

RSS 2.0