Groddning

Groddar är sprängfyllda med protein, mineraler, spårämnen, vitaminer, fibrer, antioxidantia och nyttiga fetter.
Förebygger även cancer.
 
När fröet börjar gro aktiveras de sovande enzymerna som är mycket nyttiga. Fröet innehåller alla ämnen som plantan behöver under de första veckorna av sitt liv. Näringsämnena är därför ovanligt kompletta och koncentrerade.
 
Klicka för större bild
 
 
Alfalfa är en av de mest näringsrika groddarna. Groddarna är rika på protein, järn, kalium, kalcium, magnesium, zink, B-vitaminer, betakarotener, C-vitamin och och E-vitamin. Halten av protein och betakarotener och ovanligt hög. Vid groddning ökar alfalfa ordentligt i volym och det gäller därför att man inte groddar för många frön samtidigt. Volymen ökar med ungefär 20 - 30 gånger. Groddarna har en mild smak av nöt och är ovanligt lättsmälta jämfört med t.ex. groddar av linser och bönor.
 
Alfalfa liksom andra små frön är lite svårare att grodda. Ska man grodda sådana köper man enklast en groddlåda vilket gör hygien och sköljning extra lätt.
 

Hur groddar man?

För stora frön, bönor och linser groddar man enligt nedan

- Skölj noga

- Lägg dem i en burk med lock

- Häll över vatten

- Sätt på locket

- Låt stå över natten på en mörkplats

- Häll av vattnet på morgonen och skölj flera gånger

- Häll av överblivet vatten så att det bara är fukt i burken

- Sätt på locket

- Fortsätt att skölja två gånger dagligen tills dess att groddarna är klara

Det tar cirka 3 - 7 dagar beroende på sort innan groddarna är färdiga.
 

Sesamfrö, linfrö, ruccolla, rädisfrö, hirs och senapsfrö m.fl. mindre frön ska inte blötläggas. Istället duschar man dem 2 - 4 gånger dagligen.

Det finns särskilld groddlåda att köpa bl.a. i trädgårdsvaruhusen. Dessa gör det enkelt att grodda eftersom sköljning och hygien blir enklare.

 

Själv använder groddlåda och groddning har aldrig varit så enkel sen jag började med den! Den lilla lådan står på bänken i köket, då glömmer man inte att duscha fröna. En msk alfalfa-frön och duschning morgon och kväll ger en lagom mängd groddar. Groddlådan har även två plan så man kan grodda två olika groddar samtidigt, enkelt. Klara inom 2-3 dagar. Då är det bara att ställa in dem i kylen!

 

Exempel på vad man kan grodda:
Särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa, ruccola, mungbönor.

Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Sojabönor, kikärter och adulkbönor.

 

Lite groddfakta:

Grodda med linser

Linser innehåller 20-30% protein. Groddarna innehåller ovanligt mycket av C-vitamin och specillt E-vitamin. De är också rika på A-vitamin och B-vitamin, järn, fosfor och kalium.

Grodda mungbönor

Mungbönan innehåller 15 - 25% protein. Groddarna är rika på kalcium, flera aminosyror, A-vitamin, E-vitamin och C-vitamin.

 

Grodda vete

Vete innehåller 12 - 17% protein, kalcium, fosfor, järn, en del B-vitamin och C- och E-vitamin.

 

Grodda med ärtor

Ärtor innehåller 15 - 25% protein, alla essentiella aminosyror, C-vitamin, B1-vitamin och A-vitamin.

 

Variation förnöjer!

(Jag lägger upp en faktabild på facebook, där det även finns många andra faktabilder, om ni enkelt vill dela)

 

Lycka till!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0