Vata-tid

Jag fick en fråga om årstiden och vad det är som gäller för att man på ett så enkelt sätt som möjligt ska få hålla sig frisk och stark. Nu är det vata-årstid. Vilket betyder att det är bra att:
 
- Klä sig och skydda sig från kyla, blåst och torr luft, att hålla sig varm om huvudet gör mycket och det där lilla extra, som många lätt glömmer.
 
- Dricka och äta varmt (och smörjande, inte för torrt) och gärna av våra fina värmande kryddor. Kanel, kardemumma, stjärnanis, lakritsrot, ingefära kryddnejlika, muskotnöt, gurkmeja är några exempel som dessutom är finfina att koka te på.
 
- Regelbundenhet som att gå och lägga sig och kliva upp vid samma tider, optimalt är 22-06, och att äta regelbundna tider.
 
- Smörja in sig med varm sesamolja skyddar huden väldigt fint, det kan man även göra innan man kliver in i duschen, för att hålla huden mjuk och inte utsätta den för ännu mer "torka".
 
- Ta hand om sina slemhinnor. Att droppa en droppe sesamolja i näsborrna skyddar slemhinnorna och luftvägarna nu när luften blir torrare. Du kan även märka av om du får klåda i näsan, eller små blödningar, då är det verkligen läge att se efter dina slemhinnor.
 
- Prioritera solljus. Unna dig själv att ta en kort promenad mitt på dagen Dygnet blir mörkare och mörkare och vi behöver solljus. Att vara ute 15-30 minuter under lunchen kan göra väldigt mycket och du får din D-vitamindos.
 
Soppor är perfekt att äta under den här årstiden. Det värmer och smörjer.
 
Det här är en bild på en av mina favorit soppor Linssoppa
 
Kom även ihåg att njuta. Tänd ljus, ta varma bad, passa på att ta det lugnt om kvällarna.
 
Ta hand om er
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0